Meer informatie laserontharing

MEER INFORMATIE LASERONTHARING

Wat houdt laserontharing in?

De onthaarlaser, Ice + XT Diode laser produceert een zeer sterke, korte lichtpuls De lichtpuls wordt geabsorbeerd door het pigment van de haren en omgezet in warmte. Deze warmte zorgt voor vernietiging van alle cellen van het haarzakje, zodat daaruit geen nieuwe haar meer uit kan groeien.

Voor wie is de behandeling geschikt?

De ICE+ XT Diode laser is geschikt voor verschillende huidtypes. Alle vormen van overbeharing in het gezicht en op het lichaam kunnen goed behandeld worden, mits de haren gepigmenteerd zijn en donkerder zijn dan de huidskleur.

De behandeling

De behandelduur is afhankelijk van de grote van het gebied. Allereerst worden de instellingen ingesteld, gevolgd door het desinfecteren van de huid en het eventueel afscheren van de haren. Als het gebied haarvrij is wordt er een proefpuls gezet en gekeken naar de gewenste reactie. Is deze aanwezig wordt er op de instelling verder gewerkt, zo niet dan worden de instellingen veranderd. De behandeling is niet gevoelloos, maar wordt meestal goed verdragen. Het gevoel kan vergeleken worden met het schieten van een elastiekjes tegen de huid. Na de behandeling kan de huid wat gevoelig zijn, de huid kan rood worden en zwelling vertonen. Deze reacties verdwijnen gewoonlijk snel, meestal binnen 48 uur. Je kunt eventueel wat extra na-koelen met een Coldpack mocht je hier behoefte aan hebben.

Na hoeveel behandelingen ziet men resultaat?

Een haar kan zich in verschillende haargroeifases bevinden, namelijk de anagene-, katagene- en telogene-fase. Bij de anagene-fase zit de haar nog vast in de voedende haarpapil (wortel) en reageert optimaal op de laserbehandeling. Ongeveer per behandeling zit 20% van de haren in de anagenefase. Bij een volgende behandeling is er een nieuwe selectie haren in deze fase. Bij de haren op het gelaat duurt de haarcyclus ongeveer 6 weken en op het lichaam tussen de 8-12 weken. Na iedere behandeling komen er minder haren terug en worden de haren dunner en zwakker. Per behandeling raakt je ongeveer 10-12% van de haren kwijt. Na gemiddeld 6-8 behandelingen zijn de meeste haren in het behandelde gebied in de eerste groeifase geweest en voorgoed verdwenen. Het resultaat ligt ongeveer tussen de 80-90% haarreductie. Bij mannen zijn er meer behandelingen nodig, en is er ook iets minder haarreductie zichtbaar in verband met de testosteron spiegel. Er kan altijd wat restbeharing achterblijven. Ook is het mogelijk dat door de overgang, andere hormoonschommelingen of bepaald medicijngebruik nieuwe haargroei wordt geactiveerd. In hoeverre dat gebeurd is niet te voorspellen.

Contra indicaties

In sommige gevallen mag er geen laserbehandeling plaatsvinden.

 • Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor daglicht, dus ook voor licht in het spectrum 580 – 850 nm. Bijvoorbeeld: roaccutane, isotretoine/ vitamine A creme, antidepressiva, St. Janskruid, antibiotica of penicilline. Lees vooraf de bijsluiter bij twijfel raadpleeg een arts.
 • Zwangerschap of het geven van borstvoeding
 • Pacemaker of inwendige defibrillator
 • Keloïde reactie van de huid wanneer men wondjes heeft (verdikt/verbreed littekenweefsel)
 • Huidkanker en leukemie

Geen laserontharing behandeling op de betreffende plekken:

 • Korter dan 4 weken geleden blootgesteld aan UV straling
 • Actieve koortslipinfectie (herpes)
 • Metalen in of net onder de huid waar we behandelen, zoals piercings (zullen even eruit moeten)
 • Tatoeages: kunnen hier mogelijk door vervagen
 • Littekens van operaties die enkele weken geleden zijn uitgevoerd
 • Overgevoeligheid van de huid na bestraling tegen kanker

Advies voor de behandeling

 • Het is noodzakelijk dat de haren gedeeltelijk tijdens de eerste behandeling goed zichtbaar zijn (lengte 3mm) voor de behandelaar, bij grote oppervlakten zoals armen/ benen/rug, zelf de dag ervoor scheren en +/- 5cm laten staan zodat we de haren kunnen beoordelen. Dit is belangrijk, omdat aan de hand van de dikte, kleur en haardichtheid de instellingen worden bepaald.
 • Bij de volgende behandelingen dienen de haren de avond van te voren te worden weggeschoren.
 • Als je besluit om de behandelingen voor definitieve haarreductie te ondergaan is het belangrijk dat je zelf ruim 4-6 weken van te voren de haren niet met de wortel verwijderd (epileren, harsen ect.). Wanneer je dit doet is er geen target om op te warmen en is de behandeling dus niet effectief.
 • Voorafgaand aan de behandeling moet je minimaal 4 weken uit de zon blijven met het te behandelende gebied. Indien je naar buiten gaat moet je gebruik maken van een SPF, minstens factor 30. Ben je toch gebruind wacht dan liever nog een aantal weken met de laserbehandelingen, tot jouw oorspronkelijke huidkleur weer terug is. Als dit advies niet wordt opgevolgd, is de kans op complicaties hoger. Bij twijfel kunt je beter de afspraak verzetten. Dit geldt ook voor het gebruik van zelfbruiner of tanning-spray voorafgaand in de periode voor/tussen de behandelingen.

Advies na de behandeling

 • Na de behandeling kan de huid wat warm aanvoelen. Je kunt de huid koelen met een koud kompres of koude douche.
 • Je mag de huid nabehandelen met Aloë Vera. Verder geen make-up, bodylotion of andere afsluitende crème aanbrengen op het behandelde gebied. Dit mag niet, omdat er veel warmte in de huid zit wat er uit moet kunnen. 
 • Voor de komende 24 uur na de behandeling geen hete douche, bad of sauna.
 • Bij behandeling van de oksels geen deo voor de eerste 24 uur na de behandeling.
 • 2 tot 3 weken na de behandeling vallen de meeste haartjes geleidelijk uit. Er komen vervolgens weer nieuwe haren van een andere haarcyclus tevoorschijn. Deze haren mogen in te tussentijd wel afgeschoren worden, maar de haarwortel mag niet worden verwijderd!

Blijf minimaal 4 weken na de behandeling uit de directe zon en gebruik tijdens de behandelperiode iedere dag een zonnebrandcrème met een SPF 30 of hoger, anders heb je meer kans op pigmentverschuivingen in jouw huid.

Scroll naar boven